Worstelen met onzekerheid, zenuwen en frustraties

Worstel je regelmatig met jezelf tijdens wanneer je moet presteren? Probeer je met al je krachten deze ervaringen kwijt te raken of te vermijden? Zo ja, dan ben je zeker niet alleen!

Stel je bent lekker aan het golfen (ik ben gek op golf). Ineens sla je een paar missers op rij en komt onzekerheid om de hoek kijken. Wat doen we dan? We gaan er meteen mee aan de haal… en beginnen het weg te drukken of er mee in discussie te gaan. Maar dat werkt niet echt, in ieder geval niet lang genoeg. Nu word je misschien wel gefrustreerd over je onzekerheid ‘Argh! Waarom ben ik zo’n angsthaas, waarom kom ik hier niet vanaf!’. Vervolgens word je boos of mopperig en smijt je je club in je tas. ‘Dat was niet relaxed van mij’, denk je. Nu voel je je ook nog schuldig over je boosheid over je frustratie over je onzekerheid over je onzekerheid.

“A leading difficulty with the average player is that he totally misunderstands what is meant by concentration. He may think he is concentrating hard when he is merely worrying.” – Bobby Jones

Wat als je de worsteling zou loslaten? De angst of onzekerheid komt nog steeds op, maar je gaat er niet mee worstelen. Dit wil niet zeggen dat je het leuk vindt of fijn vindt om je zo te voelen, maar je vecht er gewoon niet mee. Je gaat er niet mee in onderhandeling en je probeert het niet op te kroppen. In plaats daarvan steek al deze energie en tijd in betekenisvolle dingen, zoals een gezellige speelpartner zijn, beter worden, of lekker genieten van je hobby en passie.

Door de strijd los te laten geef je onzekerheid (of zenuwen, of angst, of twijfel) de ruimte om er te zijn, te veranderen, te groeien, te verdwijnen, of te blijven hangen, zonder dat het versterkt of aangevuld wordt met allerlei andere emoties en vervelende gedachtes waaraan je meegesleurd kan worden.

Een leven zonder onzekerheid, twijfel, teleurstelling en pech bestaat niet, maar als je de strijd met je innerlijke demonen staakt is het een stuk makkelijker om je te kunnen focussen op wat jij belangrijk vindt.

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

Leef jij op de automatische piloot?

Volgende
Volgende

Hoe ga je om met negatieve gedachten?