Leef jij op de automatische piloot?

Herken je het gevoel dat je je ineens beseft dat je naar huis gereden bent zonder dat je er met je aandacht bij was? Of dat je je een bladzijde in je boek omslaat en je afvraagt wat je net hebt gelezen?

We doen allerlei dingen op de automatische piloot. En maar goed ook! Hoe fijn was het dat je vanmorgen zonder nadenken gewoon je broek hebt kunnen aantrekken? Wanneer je drinken pakt hoef je ook niet na te denken over iedere lichamelijke beweging. De automatische piloot kan dus erg nuttig zijn.

De ‘autopilot’ knop

Maar soms staat de automatische piloot ons in de weg. Als dingen zo natuurlijk zijn geworden zijn we ons niet meer bewust van wat er eigenlijk gebeurt. Dit kan risico’s met zich meebrengen, zoals niet meer opletten in het verkeer. Maar het leven kan ook zomaar aan ons voorbij gaan als we niet opletten.

Vaak hebben we de neiging om afgeleid door het leven te gaan, in beslag genomen door gedachtes, gevoelens, zorgen over de toekomst, twijfels over het verleden, of gewoon ‘zoning out’.

Zodra het moeilijk, ongemakkelijk of saai wordt slaat die ‘autopilot’ knop aan. Het helpt ons om te gaan met de situatie, en we voelen ons hierdoor eventjes beter. We doen dan wat we altijd doen, bijvoorbeeld analyseren, controleren, mopperen of opgeven. De vraag is: waar zijn we dan niet? We zijn niet meer met onze aandacht bij het wat we aan het doen zijn, hier en nu.

De ‘pauze’ knop

Probeer eens op die ‘pauze’ knop drukken. Wanneer je op deze knop drukt dan neem je als het ware even een break, je staat even stil bij wat er gebeurt en vraagt je af of wat je doet je brengt naar waar je wilt zijn. Zo ja, blijf dan zo door gaan. Zo nee, kies er dan voor om het anders te doen. Waar je voor kiest is aan jou, maar je hebt in ieder geval zelf die keuze gemaakt.

Met mindfulness of aandachttraining leer je de automatische piloot herkennen en kan je gewoontes helpen doorbreken. Als je hier graag hulp bij hebt laat dan een berichtje achter en dan plannen we een gratis kennismakingsgesprek in.

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

Hoe kan mindfulness helpen bij performance?

Volgende
Volgende

Worstelen met onzekerheid, zenuwen en frustraties