Hoe ga je om met negatieve gedachten?

Je hoofd is niet bepaald een goede motivational speaker. Er komen gedurende de dag ongetwijfeld negatieve gedachtes, oordelen, evaluaties en vergelijkingen in je op en soms lijken ze te bepalen welke keuzes jij maakt. Hoe kom je hier nu vanaf?

Vaak horen we dat we moeten proberen om positief te denken door bijvoorbeeld ‘je kunt dit!’ tegen jezelf roepen. We proberen onze gedachten te onderdrukken, veranderen of op een of andere manier te bestrijden met andere gedachtes. We raken in discussie. Hoe heeft dit in het verleden voor je gewerkt?

Een andere kijk op gedachten

Met Acceptance & Commitment Training proberen we ons niet te richten op het veranderen van gedachten, maar op het veranderen van de manier waarop we ons tot die gedachten verhouden. De inhoud van de gedachte is niet het probleem, maar hoe je kijkt naar die gedachte kan een probleem creëren. Als de gedachte ‘ik kan dit niet’ niet werkbaar voor je is hoef je er niets mee doen. Wanneer een gedachte wel werkbaar is ‘pak een pannenlap want die pan is heet’ dan kan je er wel iets mee doen.

Vastgehaakt zitten

Wanneer we vastgehaakt zijn aan onze gedachten kunnen we ze zien als een absolute waarheid en dicteren ze ons gedrag, gedrag die ons misschien wel wegneemt van wat belangrijk voor ons is. Hoe wil jij handelen? Wie wil je zijn?

Wanneer we gedachten zien voor wat ze zijn, namelijk gewoon gedachten die kunnen komen en gaan, maakt het gemakkelijker om ze los te laten en aanwezig te zijn bij wat we hier en nu aan het doen zijn.

En nu?

Het begint allemaal bij opmerkzaamheid. Zodra je merkt dat je vastgehaakt zit aan een gedachte zeg je tegen jezelf ‘ik heb de gedachte: ‘ik kan er niets van!’’, of iets in de trant van ‘ik zie je catastrofen’.

Deze opmerkzaamheid kan je trainen met aandachtsoefening of door met mini-momentjes vaak te oefenen in je dagelijks leven.

Wil je snel stappen maken of kijken hoe je dit aan jouw verhaal kan koppelen? Neem dan snel contact op.

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

Worstelen met onzekerheid, zenuwen en frustraties

Volgende
Volgende

In 3 stappen je rust te vinden