Hoe kan mindfulness helpen bij performance?

Spanning, onzekerheid, zenuwen en frustraties zijn een onderdeel van het leven. Wanneer de druk hoog is, er veel van je verwacht wordt of wanneer je veel van jezelf verwacht dan zijn deze gevoelens misschien nog veel meer aanwezig.

Het is heel logisch dat we van deze emoties af willen, niet alleen omdat ze vervelend zijn maar ook omdat we het gevoel hebben dat ze ons in de weg staan bij een goede prestatie.

Om van de vervelende gedachtes en gevoelens af te komen proberen we ze weg te duwen of er mee te vechten. Soms is de strijd zo erg dat we bepaalde situaties helemaal vermijden. Uitstelgedrag is en herkenbaar en menselijk voorbeeld. Dit helpt… ja, voor eventjes.

Met behulp van Acceptance & Commitment Training (ACT) kan je leren om met deze innerlijke ervaringen om te gaan terwijl je doet wat voor jou belangrijk is, zij het sporten, studeren of gewoon het beste uit jezelf halen. ACT is een bewezen effectief model voor therapie en coaching. Het leert je flexibel om te gaan met wat er op je pad komt (acceptance) zodat je de ruimte hebt om te doen wat echt belangrijk voor je is (commitment).

“Mistakes are part of the game. It’s how well you recover from them, that’s the mark of a great player.” - Alice Cooper 

De realiteit is dat tegenslagen een deel zijn van het leven. Met behulp van mindfulness oefeningen kun je psychologische flexibiliteit ontwikkelen. Je zal met nieuwsgierigheid en openheid je aandacht richten op wat op dit moment het belangrijkst is, door je volledig open te stellen voor jouw ervaring en ruimte te maken voor al je gedachten en gevoelens. Mindfulness is niet het doel op zich. Mindfulness is een middel om stil te kunnen staan en ruimte te ervaren om te handelen in overeenstemming met jouw waarden.

Ook mét die negatieve gevoelens en gedachtes kun je namelijk goed presteren.

Hoe ziet psychologische flexibiliteit eruit?

  • Oefen en trainen, ook al vind je het saai

  • Meedoen aan een wedstrijd, zelfs als je vindt dat je niet goed genoeg bent

  • Je performance neerzetten, ondanks de zenuwen en angst door alle ogen die op je gericht zijn.

  • Een goeie team player zijn, ook al ben je gefrustreerd vanwege je eigen slechte prestaties.

  • Je aandacht terug kunnen brengen naar de oefening, ondanks de steeds opkomende gedachte: ‘ik kan inderdaad helemaal niks van!’

Hoe loop jij eigenlijk jezelf in de weg?

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

Bereik je potentieel met mentale veerkracht

Volgende
Volgende

Leef jij op de automatische piloot?