In 3 stappen je rust te vinden

Wanneer je het gevoel hebt dat je jezelf kei hard in de weg zit dan zit er maar één ding op: relaaax, russstig. Maar hoe doe je dat? Het helpt in ieder geval niet als iemand zegt dat je ‘chill moet doen’! Je zelf ‘ontspannen denken’ is geen ding. Met de volgende drie stappen kan je wel een start maken om er even uit te stappen. Dit kan altijd en overal, ook midden in een performance of een wedstrijd.

1 Ervaren

Wat gebeurt er nu? Wat doet dit met je? Wat komt er in je op van gedachtes, emoties of fysieke sensaties…? Zit er stress, spanning, onzekerheid? Het kan helpen om dit in je hoofd met woorden te benoemen: ik voel dat ik zenuwachtig ben, ik merk dat ik gespannen ben. Het doel is om te erkennen wat er in je omgaat.

2 Terugkomen

Doe één of meerdere van de volgende dingen om terug in je lichaam te komen:

·       de grond onder je voeten voelen

·       even wiebelen in je houding

·       rekken

·       in je handen wrijven

·       uitademen

Je kan ook zelf iets bedenken, het doel om je bewustzijn uit te breiden.

3 De wereld om je heen

Merk op waar je bent, met al je zintuigen, of gewoon een paar: wat zie je, wat hoor je, wat voel, ruik en proef je? Hier is het doel om je aandacht te richten op wat je nu aan het doen bent.

Het helpt om deze oefening regelmatig uit te proberen. Zo vergeet je de oefening niet (en vergeet je ‘em ook niet te doen) wanneer je het echt nodig hebt.

Ik kan mij voorstellen dat dit zweverig kan overkomen, al dat voelen en ervaren. Maar het hoeft niets groots te zijn. Je observeert wat er is en kiest wat je gaat doen. Ik kan je helpen om dit in te zetten in je eigen leven. Laat een berichtje achter of plan een gesprekje in.

Bron: Russ Harris (2021) ‘Het anker uitgooien’ in ACT in de Praktijk.

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

Hoe ga je om met negatieve gedachten?

Volgende
Volgende

5 dingen die zelfvertrouwen in de weg staan