5 dingen die zelfvertrouwen in de weg staan

Zelfvertrouwen is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een high performer. Maar het is zo moeilijk om dat te cultiveren, het voelt ook enorm kwetsbaar, en het is lastig om in stand te houden. Het is belangrijk om te weten dat je soms jezelf in de weg staat bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen. En soms heeft het gewoon wat tijd en energie nodig. Wat staat jouw zelfvertrouwen in de weg?

1. We hebben weinig ervaring

Klinkt logisch, wanneer je ergens een beginner in bent kan je eigenlijk ook niet verwachten dat je meteen blaakt van zelfvertrouwen. Misschien kan je heel goed vertellen bij vrienden en familie, maar als je maar weinig ervaring hebt om te presenteren voor een grote groep mensen zal dat vertrouwen ook moeten groeien.

2. We hebben de vaardigheden niet

Hetzelfde geldt voor je skills. Wanneer je oefent, groeit, leert en verbetert zal je zelfvertrouwen toenemen. Net als toen je leerde fietsen en de zijwieltjes er langzaam af mochten. Als beginner heb je vaak minder vertrouwen dan als gevorderde.

3. We hebben mega hoge verwachting

Heb jij een stemmetje in je hoofd die vindt dat je het allemaal super goed moet doen? Ja, dat hebben we allemaal eigenlijk wel. Het nadeel is dat met een perfectionistische mindset je snel bang kan worden om fouten te maken. Je wordt kritisch als je niet aan je eigen verwachtingen voldoet. Omdat je vindt dat je altijd moeten verbeteren, wat waarschijnlijk niet gaat lukken, besluit je voorlopig maar helemaal niets meer te doen.

4. We zijn ontzettend streng voor onszelf

Is je hoofd je cheerleader en supporter? Of heeft ‘ie alleen maar oog voor je incompetenties, fouten en vreemde beslissingen? Gefeliciteerd! Dan heb je een normaal hoofd. Ons hoofd is een gedreven criticus, ziet altijd het risico in de keuzes die je maakt en helpt je ook herinneren aan de fouten van vroeger… en hoe vervelend je je toen voelde.

5. We zijn gedreven door angst

We zijn allemaal wel ergens een beetje bang voor: voor gek staan, falen, afwijzing, noem maar op. Deze gevoelens van angst hebben geen echte invloed op jou, ze kunnen je niets aandoen. Maar als je blijft hangen in de gedachtes en gevoelens rond angst kunnen ze groeien en ons zelfvertrouwen schaden.

En nu? Bewust zijn is de eerste stap naar verandering. Wat zegt jouw hoofd allemaal tegen jou?

Bron: Russ Harris (2011) The Confidence Gap: A Guide to Overcoming Fear and Self-Doubt

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

In 3 stappen je rust te vinden

Volgende
Volgende

Waarom blijf ik niet gemotiveerd?