Wat is Acceptance & Commitment Therapy?

Acceptance & Commitment Therapy, ACT, is een bewezen effectief model voor therapie, training en coaching. ACT leert je flexibel om te gaan met wat er op je pad komt (acceptance) zodat je de ruimte hebt om te doen wat echt belangrijk voor je is (commitment).

ACT leert je de vaardigheden voor psychologische flexibiliteit via zes pijlers:

  1. Acceptatie: jezelf open stellen voor moeilijke ervaringen.

  2. Defusie: kijken naar je gedachten.

  3. Het Zelf: een flexibele relatie met jezelf.

  4. Het huidige moment: zijn in het hier en nu.

  5. Waarden: weten wat je echt belangrijk vindt.

  6. Toegewijde actie: handelen naar je waarden.

De principes van ACT kunnen niet alleen ondersteuning bieden bij depressie, angst en pijn, maar ook bij het verbeteren van relaties, het ontwikkelen van een gezonde leefstijl, en omgaan met prestatiedruk..

“The fact that you can act with love even when you don’t feel love is very empowering. Why? Because whereas the feelings of love are fleeting and largely out of your control, you can take the actions of love anytime and anyplace for the whole rest of your life.” - Russ Harris

ACT is niet alleen een therapievorm of training-instrument, het is een manier om naar het leven te kijken. Een waardegestuurd leven vraagt om effectief om te gaan met alle vervelende dingen die op je pad kunnen komen. Met psychologische flexibiliteit heb je de weerbaarheid om beter met de up’s en down’s om te gaan.

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

Wat doet een gezondheidspsycholoog?