Wat doet een gezondheidspsycholoog?

De gezondheidspsychologie

De gezondheidspsychologie houdt zich kort gezegd bezig met de interactie tussen ons gedrag en onze gezondheid. Wat motiveert mensen en waarom maken sommige mensen gezonde keuzes en andere niet? Daarnaast richt deze tak van de psychologie zich op de psychosociale aspecten van omgaan met ziekte en herstel.

Bio-psycho-sociale-model

De gezondheidspsychologie heeft een biopsychosociale kijk op gezondheid. Ziekte en gezondheid is een samenspel van biologische, psychologische en sociale factoren. Deze factoren staan allemaal met elkaar in verbinding. Biologische of lichamelijke factoren gaan over het fysieke lichaam. Denk bijvoorbeeld aan erfelijkheid, aangeboren ziektes, of het krijgen van een virus. Psychologische factoren betreffen jouw binnenwereld, zoals je persoonlijkheid, de eigenschappen die je hebt, je gedachtes, je overtuigingen, en je gedrag. De sociale factoren gaan over jouw leven, de relaties die je hebt met anderen, je sociaaleconomische status en de omgeving waarin je woont.

Het verschil tussen GZ-psychologen en gezondheidspsychologen

In het Engels noem je een gezondheidspsycholoog een health psychologist, dat is lekker duidelijk. In het Nederlands is het iets verwarrender. Een gezondheidspsycholoog is namelijk niet hetzelfde als een gezondheidszorg-psycholoog, ofwel GZ-psycholoog (hoewel iemand wel beide kan zijn). Een GZ-psycholoog heeft zich met een academische postmaster opleiding gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van psychische stoornissen en heeft in Nederland een beschermde titel. De term ‘psycholoog’, en ook gezondheidspsycholoog, is geen beschermde titel, iedereen mag zich zo noemen.

In de praktijk 

Gezondheidspsychologen hebben verschillende rollen. Ze kunnen één-op-één werken als coach, therapeut of psycholoog met cliënten of patiënten, bijvoorbeeld in een eigen praktijk of in een ziekenhuis. Ze werken aan thema’s als pijnmanagement, therapietrouw of leefstijlverandering. Ze kunnen ook werken als onderzoekers, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van e-health interventie programma’s, of als beleidsmedewerkers voor gezondheid en preventie (denk aan stoppen met roken campagnes).

Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen? Laat een berichtje achter via het contactformulier.

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

Waarom blijf ik niet gemotiveerd?

Volgende
Volgende

Wat is Acceptance & Commitment Therapy?