Bereik je potentieel met mentale veerkracht

Wat gebeurt er in jouw hoofd wanneer je wil presteren? Hoeveel beter zou jij sporten, studeren of presteren met een andere mindset?  

Je loopt jezelf mentaal in de weg als je niet veerkrachtig en flexibel kunt omgaan met gevoelens en gedachtes die opkomen tijdens een grote uitdaging. Bij tegenslagen komen vaak negatieve gedachtes op, maar ook als het goed gaat kan je jezelf tegenwerken door je mee te voeren door deze gedachtes. Met een inflexibele mindset zie je al deze innerlijke ervaringen als de waarheid en laat je je gedrag erdoor bepalen. Je handelt op de automatische piloot. Je doet niet wat je eigenlijk zou willen doen en je bent niet de persoon die je wilt zijn.

Wanneer je mentaal weerbaar en flexibel bent kun je deze gevoelens, ervaringen aanvaarden en gedachtes zien voor wat ze zijn (gedachtes). Ze hoeven jouw gedrag en performance niet te bepalen. Hierdoor kan je effectief handelen en je aandacht leggen op de volgende actie.

Je kunt je mindset versterken met behulp van de drie pijlers van mindfulness, acceptatie en commitment.

Zijn in het huidige moment

Ben jij volledig met je aandacht in het hier en nu? Ben je aanwezig en met je aandacht erbij? Of zit je in je hoofd nog bij fouten die je eerder hebt gemaakt of misschien nog wel gaat maken. Mindfulness kan je helpen om bewust te worden van je eigen gedachtes en ervaring en ze te observeren, zonder oordeel. Het wordt dan makkelijker om afstand te nemen.

Open staan

Een belangrijke performance kan nogal wat gedachtes in je op laten komen, zeker als er veel mensen staan te kijken: ‘oh iedereen kijkt naar mij’, ‘niet verpesten, etc. Als je het dan minder lekker gaat dan je hoopte kan je hoofd een loopje met je nemen ‘zie je wel, je kan het inderdaad niet’, of ‘nu is het toch al verpest’. De spanning stijgt in je lichaam, je krijgt een knoop in je maag. ‘Niet weer zo gespannen zijn!’ zeg je tegen jezelf! Het is een vicieuze cirkel.  

De bewustwording van deze innerlijke ervaringen kan helpen om de strijd in je hoofd te staken. Je hoeft boosheid, twijfel of schaamte niet fijn te vinden, je hoeft het er alleen maar te laten zijn. Zo bespaar jezelf een hoop energie. Open staan en erkennen wat er gebeurt biedt ruimte zodat we keuzes kunnen maken over onze volgende acties.

Doen wat belangrijk is

Weten wat voor jou van belang is maakt het mogelijk gerichte keuzes te maken over wie jij wil zijn. Deze waarden zijn kwaliteiten die jij zou willen uitdragen. Hoe wil jij zijn als mens? Waar wil jij voor staan? Een antwoord op deze vragen zal je helpen om waardegedreven actie te ondernemen, ondanks alles wat je op je pad zal tegenkomen.

Wil jij inzicht in wie en wat voor jou belangrijk is dan kan ik jou daarbij helpen. Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

Wat is Je Moet Niks?

Volgende
Volgende

Hoe kan mindfulness helpen bij performance?