Waarom blijf ik niet gemotiveerd?

Gemotiveerd zijn om iets leuks te doen zal makkelijk aanvoelen, maar hoe blijven we gemotiveerd om dingen te doen die we moeilijk vinden? Onze motivatie, of ‘zin’, is wisselend, onvoorspelbaar en totaal niet statisch. De ene dag ben je enorm gemotiveerd om naar je yogales te gaan en ben je al sessies in aan het plannen voor de komen maanden, om vervolgens vlak voor de volgende les er dan totaal geen zin meer in te hebben.

Zodra we merken dat er geen motivatie is zullen we geneigd zijn een paar dingen proberen.

We kunnen bijvoorbeeld niets doen en wachten totdat de motivatie weer komt. Dit werkt niet optimaal, het kan zo maanden duren voordat je weer gemotiveerd bent om te mediteren, bijvoorbeeld.

Of we kunnen in discussie gaan met onszelf over waarom we het wel zouden moeten gaan doen, zoals een cheerleader: ‘kom op meid! je kan dit!’, of als een schreeuwende fitnesstrainer ‘je bent ook altijd zo lui! Doe eens wat!’. Maar ons hoofd kan evenveel redenen bedenken om het toch niet te doen: ‘ik ben moe’, ‘ik voel me niet goed’. De gedachte ‘ik voel me niet gemotiveerd’ is op zichzelf al zo’n niet helpende reden om iets niet te doen.

We kunnen ook de gedachte ‘geen zin hebben’ negeren en ze proberen weg te drukken. We weten al wat er dan gebeurt, net als een strandbal in het zwembad onderwater proberen te houden floept de gedachte vroeg of laat weer naar boven.

Al deze strategieën zullen je niet vooruithelpen om moeilijke dingen te doen. Door op deze manieren naar motivatie te kijken, door te wachten tot je zin hebt en je goed voelt, kan je op de lange termijn juist het gevoel krijgen dat je vastloopt in je leven.

Ik nodig je uit om anders naar motivatie te kijken. We kunnen namelijk ook dingen doen zonder dat we er zin in hebben. We doen iedere dag zo veel dingen waar we geen zin in hebben, bijvoorbeeld de vuilnis buiten zetten, huiswerk maken, tandenpoetsen, belastingaangifte, boodschappen doen, een presentatie houden, de was ophangen, uit bed komen of naar je werk gaan, maar je doe het toch. Je ziet dat je onafhankelijk van je gedachtes en gevoelens kan handelen. Je doet het zo vaak.

Richt je op je waarden. Wat was je oorspronkelijke plan? Waarom had je je voorgenomen om die vuilniszak buiten te zetten? Waarom ging je vandaag vijf minuten mediteren? Waarom stond yogales in je agenda ingepland?

Dus, in plaats van de discussie met je gedachtes aan te gaan laat je ze maar voor wat ze zijn. Richt je op je plan, stapje voor stapje, met toegewijde actie.

Wil jij leren hoe je dit kan aanpakken? Stuur een berichtje!

Evelien Thieme Groen

Hoi, ik ben gezondheidspsycholoog i.o. en Acceptance & Commitment Therapy coach. Ik help je om waardegeleid te leven, met aandacht voor wat voor jou van belang is, en leer je flexibel omgaan met de gedachtes en emoties die jouw hierbij in de weg kunnen staan.

https://www.evelienthiemegroen.nl
Vorige
Vorige

5 dingen die zelfvertrouwen in de weg staan

Volgende
Volgende

Wat doet een gezondheidspsycholoog?